projektowanie i aranżacja kuchni - inspiracje

Jak urządzić kuchnię, gdzie gotuje się najlepiej?! – aranżacje i inspiracje

Urządzanie małej i dużej kuchni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 ocena, średnia: 5,00 z 5)
Ładowanie...

Kuchnia to serce domu, czy dużego, czy małego. Nawet gdy jest miniaturowa, impreza zawsze przenosi się do kuchni. Bardzo często oprócz gotowania, służy ona jako miejsce spożywania posiłków, gdy nie mamy jadalni. Bardzo ważne, aby to kluczowe pomieszczenie (nawet jeśli jadamy na mieście) odpowiednio zaprojektować (w nowym lub remontowanym mieszkaniu/domu) i urządzić według własnych potrzeb. Jak to zrobić? Czym się inspirować? Co jest ważne w kuchni? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym poradniku. 

Podczas projektowania kuchni zadbaj o… projekt 

 No właśnie projekt i strategia jest potrzebna podczas projektowania każdego pomieszczenia w naszym domu. Nieważne, czy jest to kuchnia, czy łazienka. Ta sprawa nigdy nie będzie prosta, może być tylko trudniejsza (np. w wypadku małych pomieszczeń), dlatego kluczowe jest zadbanie o ustalenie pewnego procesu działań. 

Na początku należy wszystko rozpisać, od pomysłu, który mamy na pomieszczenie, po funkcjonalności, które byśmy chcieli znaleźć w kuchni, aż po umeblowanie i dodatki.

Cały proces strategii urządzania pomieszczeń opisaliśmy w artykule o tym jak projektować salon, dlatego zanim przejdziesz dalej do czytania o urządzaniu kuchni, zapoznaj się z tymi fundamentalnymi kwestiami. 

Jak zacząć z projektowaniem kuchni? 

Załóżmy, że mamy już ideę tego:

  • jak nasza kuchnia powinna wyglądać
  • jakie są nasze potrzeby kuchenne (jak dużo czasu tam będziemy spędzać, co będziemy robić w kuchni)
  • jakie są ważne dla nas sprzęty

Po rozpisaniu tych kluczowych elementów, możemy przejść do projektowania w związku ze specyfiką pomieszczenia. To znaczy: 

  • ustalamy, czy kuchnia jest (ma być) otwarta, czy zamknięta 
  • czy to pełnoprawna kuchnia, czy tylko aneks kuchenny 
  • czy mamy przestrzeń na wyspę kuchenną 
  • czy w kuchni będziemy spożywać posiłki 

Są to kluczowe pytania odnoszące się do projektowania kuchni. Przejdźmy przez nie wszystkie. 

Kuchnia otwarta i kuchnia zamknięta

Różnica jest taka, że kuchnia otwarta z jednej strony powinna być wyodrębnioną przestrzenią (mimo braku ścian odzielających), ale z drugiej nie może być całkowicie oderwana od tego co jest dookoła.

W kuchni otwartej, jeśli pozostała część pomieszczenia jest w danym stylu, kuchnia powinna być jego kontynuacją. 

W kuchni zamkniętej nie mamy tego problemu. Jako zamknięte pomieszczenie możemy je urządzić w oderwaniu od innych (ale bez przesady). 

Pamiętajmy! W kuchni zamkniętej będziemy odgrodzeni od innych domowników podczas gotowania. Natomiast w kuchni otwartej będziemy na widoku, a wszystkie zapachy będą unosić się w pomieszczeniu. 

Jeśli chcemy czegoś pośrodku, zdecydujmy się częściowo zabudować kuchnię, ale zostawić np. wspólny blat, okienko lub częściowo ją otworzyć. 

Aneks kuchenny, a kuchnia 

Niby aneks kuchenny to taka kuchnia otwarta, ale nie do końca. Aneks kuchenny zajmuje zdecydowanie mniej powierzchni i decydujemy się na niego tylko jeśli projektujemy mieszkanie na wynajem lub niezbyt często gotujemy i nie zależy nam na spędzaniu w kuchni zbyt wiele czasu. 

Aneks kuchenny można również zastosować, jeśli kuchnia jest połączona z jadalnią, wtedy będziemy mieli wystarczająco dużo miejsca na gotowanie, jak i wspólne spożywanie posiłków.

Czy zdecydować się na wyspę w kuchni? 

Oczywiście! Jeśli mamy na to miejsce i kuchnia jest otwarta (lub bardzo duża). Wyspa w kuchni to jedno z najlepszych rozwiązań. Jeśli nasza kuchnia jest mała to wyspy nie zrobimy i już. 

Czy w kuchni będziemy spożywać posiłki? 

No to jest bardzo ważna kwestia, ponieważ jeśli mamy zamiar spożywać w kuchni posiłki musimy wpleść dodatkową funkcjonalność, a w jej przestrzeń dodatkowe meble takie jak stół i krzesła.

Układ wnętrza kuchni 

Po odpowiedzi na kluczowe pytania możemy przejść do rozrysowania na karce (lub programie komputerowym) konkretnych mebli, wyposażenia w kuchni oraz stref. Ze względów funkcjonalnych są tu bardzo ważne wymiary. Warto zastosować się do najbardziej uniwersalnych miar poszczególnych mebli (jeśli jesteśmy jako ludzie, dość niewymiarowi – bardzo niscy lub wysocy zmodyfikujmy je odpowiednio). 

Podzielmy kuchnię na strefy: 

  • gotowanie – piekarniki, kuchenki, zabudowa
  • przygotowywanie 
  • mycie
  • przechowywanie 

Obok strefy gotowania musi znajdować się strefa przygotowywania, a obok strefy przygotowywania strefa mycia. Dobrze jest mieć również obok strefy mycia dwie wolne strefy przygotowywania (po obu stronach).

Nawet, jeśli planujemy posiadanie jadalni, warto w kuchni wstawić niewielki stół z dwoma, trzema krzesłami, gdyż będziemy mogli go wykorzystać do położenia zakupów, czy zjedzenia posiłku nawet w pojedynkę.

Magiczny trójkąt w kuchni 

Zasada trójkąta w kuchni to usytuowanie kuchenki, lodówki i zlewozmywaka. Te sprzęty należy usytuować w trójkącie. Lodówka może być oddalona od kuchenki w odległości 3 metrów, a zlewozmywak oddalony powinien być od kuchenki i lodówki w odległości około 2 metrów.

Jest to bardzo ważna zasada, która pozwoli uczynić kuchnię funkcjonalną. 

Blaty i meble w kuchni oraz wymiary 

Przede wszystkim w pierwszej kolejności wybieramy zabudowę kuchenną. To ona będzie głównym reprezentantem naszego stylu. Jest ich najwięcej i są najważniejsze. Czy to wybierając meble na wymiar, czy kupując meble w Ikei różnorodność jest tak ogromna, że możemy wybrać dowolne szafki i schowki (pamiętajmy o zmierzeniu, aby wszystko nam się zmieściło). 

Bardzo ważne są wymiary: 

  • blaty powinny mieć minimum łączną długość 2 metrów
  • główny blat powinien mieć minimum 80 cm 
  • blaty powinny mieć szerokość minimum 30 cm
  • zachowajmy odpowiednią odległość między kuchenką, a zlewem (minimum 50 cm, między nimi powinien znajdować się obszar roboczy)
  • wolna przestrzeń (na szerokość) do poruszania się po kuchni powinna mieć minimum 180 cm

Zobacz również: jak zaprojektować sypialnię?

 

Materiały w kuchni 

W kuchni materiały i jakość wykonania zabudowy i mebli jest kluczowa. Jest to miejsce narażone na ekspozycję i silnie eksploatowane. 

Nad blatami powinny znajdować się płytki. 

Najlepiej, jeśli blaty będą wykonane z wytrzymałego materiału np. kamienia. 

Staramy się nie używać w kuchni plastiku. 

Posadzka może być kamienna lub drewniana. Panele w kuchni bardzo szybko mogą się wytrzeć. 

Sufit i cała kuchnia powinna być pomalowana najwyższej jakości farbami bezpiecznymi dla zdrowia, ponieważ jest tam dużo wilgoci i gorąca. 

Oświetlenie w kuchni 

Bardzo ważne jest oświetlenie w kuchni, bo przecież chcemy wiedzieć, co jemy, czy musimy pilnować, aby nie przeciąć sobie palca. Najlepiej zastosować oświetlenie punktowe np. w postaci ledów przy szafkach oraz lampy wiszące (aby stojące nie zajmowały miejsca, poza tym możemy je potrącić w kucharskim rozgardiaszu). Kuchnia powinna być jasna. Jeśli to możliwe powinna ona posiadać okno i silne naturalne doświetlenie. 

Przechowywanie produktów spożywczych – dodatkowe szafki czy spiżarnia? 

Zdecydowanie spiżarnia. Jeśli mamy na nią przestrzeń oczywiście. Dlaczego? Jest to wygodniejsze rozwiązanie. Możemy tam przechowywać nie tylko zapasy na zimę, słoiki, czy puszki, ale i wszystkie nasze sprzęty kuchenne. Spiżarnia powinna posiadać dużo półek, jednak nie być zbyt duża. Jej zaletą jest też to, że nie ma tam ogrzewania (nie powinno), a temperatura może być niższa niż w kuchni, co ma wpływ na przechowywanie jedzenia.

Projekt i aranżacja małej i dużej kuchni – inspiracje

 

Dodaj komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.