blaty ze spieków kwarcowych

Czemu warto wybrać blaty ze spieków kwarcowych?

Proszę dodaj 5 gwiazdek

Czy warto kupić blaty ze spieków kwarcowych?

Z roku na rok wzrasta liczba osób, które wybierają blaty ze spieków kwarcowych do domowej kuchni (ewentualnie innego pomieszczenia). Tego rodzaju powierzchnie charakteryzują się bowiem eleganckim designem i jednocześnie zaskakującą trwałością. Najczęściej występują w formie stosunkowo cienkich płyt o zróżnicowanym rozmiarze i doskonałych parametrach jakościowych.

Krótka charakterystyka materiału

Spiek kwarcowy posiada jednolitą strukturę pozbawioną brzydkich porów. Powstaje ze zmielonych skał (np. kwarcowych. granitowych), łupków ilastych, glinek naturalnych, topników skaleniowych oraz rozmaitych dodatków ceramicznych. Proces produkcji obejmuje kilka istotnych etapów. Najpierw wszystkie składniki zostają bardzo dokładnie wymieszane, następnie sprasowane pod dużym naciskiem i pokryte konkretną warstwą kolorystyczną, a na koniec poddane działaniu wysokiej temperatury w specjalnym piecu hybrydowym (1200-1300 stopni Celsjusza).

Po uzyskaniu gotowej płyty, na samym spodzie instalowana jest zazwyczaj siatka wzmacniająca, która sprawia, że całość wyjątkowo stabilnie utrzymuje się w danym miejscu. Podstawowa zaleta tego rodzaju blatu to niska waga nieprzekraczająca 10kg/m2. W rezultacie nie generuje on żadnych kłopotów podczas transportu i montażu.

Dowiedz się więcej na https://www.tiles.com.pl/pl/c/SPIEKI-KWARCOWE/48

Gwarancja długiej żywotności

Blaty ze spieków kwarcowych są nie tylko lekkie, ale również ponadprzeciętnie odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne — zwłaszcza pękanie, ścieranie, rysowanie czy zginanie. Jak by tego było mało, wykazują się niepodatnością na negatywny wpływ substancji chemicznych (rozpuszczalników nieorganicznych, detergentów, preparatów odkażających itp.), wilgoci (wchłanialność na poziomie zaledwie 0,1%), ujemnej temperatury, słonecznego promieniowania UV, a nawet ognia.

W tym ostatnim przypadku niezwykle ważną rolę odgrywa brak jakichkolwiek związków organicznych w wewnętrznej strukturze materiału. Na uwagę zasługuje ponadto fakt, że na powierzchni nie rozwijają się szkodliwe dla zdrowia pleśnie, grzyby ani patogeny bakteryjne. Dzięki powyższym właściwościom standardowy blat kwarcowy może być z powodzeniem użytkowany przez kilkadziesiąt lat.

Bezproblemowe czyszczenie i pozostałe atuty

Jeśli zdecydujemy się na blaty ze spieków kwarcowych, to z pewnością zaskoczy nas łatwość utrzymania ich w idealnym porządku. Większość zabrudzeń usuniemy za pomocą miękkiej ściereczki nasączonej w ciepłej wodzie z dodatkiem zwykłego płynu do mycia naczyń. Z kolei trudne do wyeliminowania plamy wystarczy potraktować preparatem chemicznym o odczynie zasadowym bądź kwasowym.

Kolejną zaletą jest dostępność blatów w szerokiej gamie kolorystycznej. Do wyboru mamy egzemplarze białe, jasnoszare, grafitowe, beżowe, czarne, czerwone, zielone czy pomarańczowe. Pozwala to oczywiście perfekcyjnie dostosować konstrukcję do wystroju kuchni. Na zakończenie warto jeszcze wspomnieć o ekologicznym charakterze (brak wydzielania toksycznych substancji do środowiska), możliwości poddania recyklingowi oraz zerowym ryzyku odbarwienia pod wpływem czynników zewnętrznych.

Zobacz inne artykuły

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *