Concordia Design Wroclaw

Powstał niezwykły projekt Concordia Design we Wrocławiu – czy Cię powala?

Concordia Design we Wrocławiu – architektura

Concordia Design we Wrocławiu to nowoczesne centrum kreatywności i biznesu z inkubatorem dla młodych firm i start-upów, przestrzenią co-workingową i otwartą strefą kulinarną Słodowa na parterze budynku. Ideą inwestora jest budowanie społeczności Concordii Design w symbiozie z Wyspą Słodową. Projekt architektoniczny przygotowało holenderskie biuro MVRDV, jedna z najlepszych pracowni architektonicznych w Europie. Prace budowlane ruszyły w sierpniu 2018 r. Obiekt został właśnie otwarty.

MVRDV projektuje we Wrocławiu

Konkurs na przygotowanie koncepcji architektonicznej wygrało holenderskie biuro MVRDV, którego pierwsza realizacja w Polsce – biurowiec Bałtyk w Poznaniu – została wyróżniona wieloma nagrodami m.in. Bryłą Roku, Nagrodą Architektoniczną Polityki, Architizer A+ Award. MVRDV realizuje swoje projekty na całym świecie. Pracownia jest znana z tego, że dużo uwagi poświęca poznaniu szczególnych warunków i historii danego miejsca, by następnie wykorzystać to w projekcie. Spod ich ręki wyszły inwestycje, które często wzbudzały kontrowersje, ale też zachęcały do dialogu np.: Market Hall, Valley, Ragnarock, Magasin 113. Prace nad Concordią Design były prowadzone w kooperacji z wrocławskim biurem architektonicznym Q2Studio. Generalnym wykonawcą inwestycji było konsorcjum firm Demiurg i Wegner. Projekt przygotowany przez MVRDV obejmował renowację istniejącej kamienicy na Wyspie Słodowej i rozbudowę o nową część budynku, przystosowując go do przyszłych funkcji. Powstały obiekt zyskał „dwie twarze” od strony Ostrowa Tumskiego bardziej dostojną – odrestaurowana część budynku z historycznymi elementami na fasadzie, z kolei od strony Wyspy Słodowej – mniej formalną –  to nowoczesna bryła z przeszkleniami i podcięciami u podstawy.

Spotkanie historii z przyszłością Wyspy

Czteropiętrowa kamienica na Ostrowie Tumskim z XIX wieku stanowi dokument historyczny – to jedyny zachowany po II wojnie światowej budynek na Wyspie, który jednak nie jest wpisany do rejestru zabytków. Ostateczna bryła całego budynku określona została przez zapisy miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Inwestor nie zdecydował się na wykorzystanie maksymalnej możliwej kubatury przez zabudowanie kolejnej kondygnacji. Zarówno renowacja starego budynku, jak i projekt nowego odbywały się w ścisłej współpracy z konserwatorem zabytków i architektem miejskim. Pracom rozbiórkowym i wykopom pod fundamenty towarzyszyły roboty archeologiczne. Przez cały czas prac ziemnych prowadzony był nadzór saperski.

Historyczna kamienica – nowy budynek

Z historycznego wyglądu kamienicy zachowana została fasada wraz z charakterystycznymi zdobieniami i gzymsami, która płynnie przechodzi w nową, minimalistyczną część budynku. W części okien pozostawione zostały szprosy, odrestaurowano drzwi od oficyny, a drzwi frontowe zrekonstruowano. Wnętrze istniejącej kamienicy na parterze to duża, otwarta przestrzeń – galeria służąca swobodnym spotkaniom, wernisażom, wystawom. Jej ściany pokrywa odrestaurowana cegła z kamienicy (w sumie 700 m2, czyli około 43 750 sztuk cegieł poddanych renowacji).

W części zachodniej, od strony Wyspy, fasada nowej części budynku otwiera się na otoczenie poprzez przeszklony, wysoki na 3 kondygnacje void. W tej części na parterze zlokalizowana jest strefa kulinarna Słodowa z różnymi propozycjami od street foodu hawajsko-azjatyckiego, piekarnię ze śniadaniami w stylu hiszpańskim oraz bistrem z kuchnią polską. Uzupełnieniem tych propozycji będzie dobrze znany już wrocławianom koktajl bar „Do jutra”. Projekt wnętrz strefy kulinarnej i korespondującym z nią barem – Słodowa na Dachu przygotowała pracownia architektoniczna mode:lina™.

Mural Alicji Białej w Concordii

Za szklanym voidem uwagę przyciąga wielobarwne malowidło wypełniające większość przestrzeni ściennych w strefie kulinarnej. Stworzyła go artystka wizualna Alicja Biała, absolwentka Via University College i The Copenhagen School of Design and Technology, obecnie studentka prestiżowej The Royal College of Art w Londynie. Biała, to autorka głośnego cyklu kolaży „Polska” do wierszy Marcina Świetlickiego czy instalacji artystycznej w obronie klimatu „Totemy” w przestrzeni publicznej Poznania. Jej murale można oglądać m.in. w Niemczech, Portugalii, Stanach Zjednoczonych, Meksyku i w Warszawie.

Obraz zaprojektowany dla Concordii Design we Wrocławiu ma powierzchnię ok. 500 m i w dużej części znajduje się na sufitach, co wymagało malowania na leżąco – tak, jak wykonuje się freski. Motywem przewodnim tego współczesnego fresku jest szacunek do codzienności, powolności. Alicja Biała stworzyła krajobraz przedstawiający sceny z życia codziennego, ale z udziałem postaci wyobrażonych. Dzieło powstało m.in. na kanwie zdjęć archiwalnych, często z okolic Wyspy Słodowej. Jak mówi artystka, nie zobaczymy tu jednej konkretnej opowieści. To raczej zachęta do tworzenia własnych historii. Znajdziemy w tym krajobrazie bawiące się dziewczynki, mężczyzn wędrujących z kwiatami, a także oko Matki Ziemi. Uważny obserwator dostrzeże na suficie postać w aureoli – to alegoria świętej Klary związanej z Wyspą. Historycznie, teren Słodowej należał bowiem do zakonu klarysek. Dzięki projektowi autorstwa Alicji Białej, fresk ma szansę stać się  znakiem rozpoznawalnym Concordia Design Wrocław. Po podświetleniu będzie widoczny z daleka.

Artystka zaangażowała się także w inne elementy aranżacyjne i tworzące charakter budynku. W recepcji, przy głównym wejściu, odwiedzający zwrócą zapewne uwagę na kilkumetrową ladę, która powstała z zabytkowych 100-letnich kafli oryginalnie znajdujących się w kamienicy. Zostały one oczyszczone, odmalowane i ponownie wypalone przez Alicję we współpracy z ceramikiem, projektantem i wykładowcą School of Form Arkadiuszem Szwedem. Alicja Biała współtworzyła także z pracownią Dodoplan System Identyfikacji Wizualnej budynku projektując i malując charakterystyczne geometryczne bryły na ścianach biur i korytarzy. Zaprojektowała również czterometrową rzeźbę, pełniącą rolę żyrandola. Znajdzie się ona w sali konferencyjno-bankietowej w historycznej części budynku.

Dzięki kilku zabiegom architektonicznym nowa i historyczna część inwestycji zostały subtelnie zaznaczone, wyodrębnione. Wskazuje na to dylatacja pomiędzy budynkami, zróżnicowana wielkość okien (stopniowo rosnąca w nowej części) czy elewacja, choć w tym samym kolorze, różni się nieco strukturą – gładka na części historycznej i porowata na nowej części obiektu. Zarówno przeszklony void nowej części, jak i balustrada tarasu wybarwione są na jasno zielony kolor mający dodatkowo podkreślać kontakt z zielenią Wyspy. Umowne przenikanie się tego, co wewnątrz i na zewnątrz sprawia, że „życie budynku” zostanie zintegrowana z „życiem parku”.

Jak wygląda Concordia we Wrocławiu? – galeria

Społeczność Concordii Design

Na trzech kondygnacjach obiektu znajduje się strefa biurowa nazwana HUB. Użytkownicy co-workingu i biur będą ważną częścią społeczności, która stworzy atmosferę Concordii Design. Działać tu będą start-upy i  firmy związane z branżą IT oraz kreatywną. To miejsce do pracy dla około 400 osób. Strefa HUB udostępni także swe przestrzenie na rezydencje artystyczne. Lokalni twórcy będą mogli korzystać z biur i infrastruktury na preferencyjnych warunkach przez 12 miesięcy oraz wziąć udział w szkoleniach rozwijających kompetencje biznesowe i osobiste. Architekci z MVRDV i Q2Studio przewidzieli powstanie miejsc pełniących różnorodne funkcje, w zależności od bieżącej aktywności. Głównym zadaniem było stworzenie warunków sprzyjających integracji, budowaniu społeczności. Służyć temu mają wszystkie przestrzenie wspólne, duża kuchnia i otwarte wnętrze w charakterze jadalni z długim stołem ulokowanym w samym jego sercu. W strefie co-workingowej na ścianach można odnaleźć fragmenty krajobrazu z muralu znajdującego się w strefie gastronomicznej.  Nawiązaniem do Wyspy Słodowej i jej nieformalnego charakteru jest włączenie dużej ilości zieleni jako elementu aranżacji wnętrz oraz stref relaksu z hamakami.

Najwyższe, piąte piętro budynku stanowi otwarty taras na świeżym powietrzu oparty na konstrukcji stalowej pergoli i oszklony wokół balustradą. Zbudowana została na nim największa w Polsce zielona ściana o powierzchni 360m2 z wykorzystaniem ok. 10 tysięcy roślin, która koresponduje z otoczeniem Wyspy i tworzy wyjątkową strefę relaksu. Z tarasu rozciąga się widok na Wyspę i zabytkową część miasta, widać z niego też organiczną rzeźbę „Nawa” Oskara Zięty. Będzie tam działał bar Słodowa na Dachu, w którym można napić się kawy i spędzić czas na świeżym powietrzu oraz uczestniczyć w pokazach filmowych i innych projektach kulturalnych. Zarówno taras na dachu, szklany void w nowej części budynku z widocznym z daleka kolorowym muralem i niezobowiązującą przestrzenią strefy kulinarnej mają podkreślać otwarty charakter budynku, zachęcać do jego odwiedzania, szukania atrakcyjnych dla siebie części programu.

Concordia Design na Wyspie Słodowej we Wrocławiu to nowoczesne centrum kreatywności i biznesu. Będzie miejscem integrującym i aktywizującym lokalną społeczność oraz środowiska kreatywne Wrocławia. HUB będzie prowadzić  autorski program wspierania rozwoju firm. Planowane są działania konsultingowe i edukacyjne z zakresu nowych technologii, nowoczesnego marketingu w postaci wykładów, warsztatów i konferencji tematycznych. Concordia to także centrum eventowe z dwoma przestronnymi salami konferencyjno-bankietowymi o powierzchni ponad 200 i 300 m.kw. Pierwsza z nich znajduje się na parterze kamienicy, druga, z widokiem na Wyspę Słodową, na czwartym piętrze nowego budynku. W tej części funkcjonuje też osiem sal warsztatowych o powierzchni od 10 do 73 m.kw. Concordia będzie także miejscem, gdzie warto spędzić czas wolny. Współpraca z działającymi w mieście festiwalami, stowarzyszeniami i wydarzeniami kulturalnymi zaowocuje programem koncertów, spotkań, pokazów filmowych, imprez kulinarnych. Concordia Design we Wrocławiu będzie korzystać z doświadczeń jej pierwowzoru Concordii Design w Poznaniu.

Wraz z architektami z MVRDV zależało nam, aby stworzyć demokratyczne miejsce, które stanie się przestrzenią integrującą ze sobą różne grupy mieszkańców. Staraliśmy się dobrze poznać specyfikę tego miejsca, jego historię i potencjał. Swoje miejsce znajdzie tu środowisko kreatywne, młody biznes, a z drugiej strony każdy, kto chce spędzić wolny czas w dobrze zaprojektowanej przestrzeni i szuka ciekawych wydarzeń. Naszym celem od początku było utrzymanie otwartego charakteru Wyspy Słodowej. Concordia ma szansę połączyć ten potencjał z nowymi potrzebami i przyciągnąć nowych użytkowników  – mówi Ewa Voelkel-Krokowicz, inwestorka Concordii Design we Wrocławiu.

Wyspa Słodowa jest wyjątkowym i fascynującym miejscem we Wrocławiu. Ma złożoną historię, a jednocześnie jest punktem spotkań dla młodych, aktywnych osób i miejscem kulturotwórczym wybiegającym w przyszłość. Naszym celem w przypadku Concordii Design było uwzględnienie tych wyjątkowych cech lokalizacji, ale także wykorzystanie ich, połączenie w nieoczekiwany sposób. Osiągnęliśmy to dzięki budynkowi, który „mówi” do wszystkich – nie ma frontu i tylnej ściany, jest otwarty z każdej strony. Połączenie historycznej tkanki i pulsującej energii firm kreatywnych oraz nowych wydarzeń planowanych w tym miejscu w harmonii z przestrzenią publiczną Wyspy, umocni wizerunek Wyspy Słodowej jako miejsca we Wrocławiu, w którym koniecznie trzeba być – wyjaśnia Fokke Moerel, architektka MVRDV.

– Największe wyzwania tej inwestycji spotkały nas w pierwszym etapie. Wszystkie rozbiórki musiały być realizowane ręcznie bez użycia ciężkiego sprzętu, co było bardzo praco- i czasochłonne. Zgodnie z zaleceniami konserwatora zabytków zdecydowaliśmy się na zachowanie elewacji zabytkowej kamienicy i przylegającej do niej oficyny, co sprowadzało się do pozostawienia trzech wolnostojących ścian bez żadnych wzmocnień w postaci stropów. Musiała więc powstać tymczasowa, stalowa konstrukcja zabezpieczająca ściany elewacyjne. Wszyscy, którzy widzieli wysokie na przeszło 20 m wolnostojące ściany kamienicy wsparte wewnętrznymi tymczasowymi konstrukcjami stalowymi, byli pod wielkim wrażeniem. Na jej przygotowanie zużyliśmy 70 ton stali. Kolejne wyzwanie czekało nas podczas przygotowywania fundamentów. Okazało się, że teren Wyspy nie miał odpowiedniej nośności pod tak duży budynek, co wymusiło dodatkowe wzmocnienie w postaci 250 szt. pali (450 ton cementu) pod nowe fundamenty – mówi o szczegółach realizacji obiektu Artur Schacht odpowiedzialny za nadzór inwestycji i współpracę z generalnym wykonawcą.

Informacje o inwestycji:
Inwestor Concordii Design we Wrocławiu: Spółka Pro Design Sp. z o.o., właściciel Concordii Design w Poznaniu – pierwszego prywatnego centrum designu w Polsce.
Koncepcja architektoniczna: MVRDV.
Projekt wykonawczy: Q2Studio.
Projekt strefy gastronomicznej Słodowa  i baru Słodowa na Dachu: mode:lina™ .
Generalny Wykonawca: konsorcjum Demiurg i Wegner.
Powierzchnia użytkowa budynku:  4687,24 m2.
Powierzchnia całkowita: 7215,02 m2.
Kubatura brutto: 27542,00m3.
Powierzchnia tarasu: 645m2.

Inwestycja na Wyspie Słodowej kosztowała ponad 46 mln zł, z czego blisko 16 mln stanowi dofinansowanie z Unii Europejskiej.

Inne artykuły o architekturze, które Ci się spodobają

Dodaj komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.