krzesła w restauracji

Jak wybrać najlepsze krzesła do restauracji i lokali gastronomicznych?

5/5 - (2 ocen)

Krzesła do restauracji

Krzesła do restauracji to niezwykle istotny element wyposażenia lokalu. Wygodne krzesła zapewnią gościom komfort podczas ważnych spotkań i uroczystości rodzinnych. Nowoczesne krzesła restauracyjne są też elementem wizerunkowym miejsca. Powinny być solidne, odporne na uszkodzenia, ale też estetyczne – goście powinni siadać na nich z przyjemnością. Jak wybrać krzesło do restauracji, które spełnia wszystkie te wymogi?

Krzesło do restauracji powinno być wykonane z wytrzymałych materiałów

Przy wyborze siedzisk do lokalu gastronomicznego bardzo ważna jest trwałość materiałów – krzesła do restauracji są używane codzienne przez wiele godzin, więc ich wytrzymałość musi być wysoka. Powinny być odporne na zadrapania i zagniecenia. Jeśli planujesz latem używać ich w restauracyjnym ogródku muszą być również odporne na czynniki atmosferyczne, czyli na wilgoć i bezpośrednio wodę.

Wytrzymałe krzesła restauracyjne

Materiałem może być galwanizowana lub chromowana stal, anodowane aluminium lub impregnowane drewno – wiele zależy od charakter lokalu. Nowoczesne krzesła restauracyjne bywają wykonane również z polipropylenu, technopolimeru lub poliwęglanu – to mocne tworzywa sztuczne, które są odporne na wysokie obciążenia i łatwe do utrzymania w czystości. Ich plusem jest to,  że są lekkie, co ułatwia ich przesuwanie podczas sprzątania.

Wybierasz krzesła do swojej restauracji? Zapewnij gościom wygodę

Materiał to nie jedyny czynnik wyboru. Do swojej restauracji wybierz krzesło, które jest wygodne do siedzenia przez wiele godzin. Najwęższa szerokość, która zapewnia komfort, to około 48 cm – zwróć uwagę na parametry, by dobrze rozplanować liczbę krzeseł przy stołach. Mniej miejsca zajmują krzesła bez podłokietników, ale jeśli masz wystarczającą przestrzeń, rozważ zakup wygodnych krzeseł z podłokietnikami. Siedziska i oparcia muszą być prawidłowo wyprofilowane dla kręgosłupa. Wysokość krzeseł musi być dopasowana do blatu stołu.

Wybór krzeseł dopasowanych do charakteru i stylu lokalu

Kolejnym ważnym czynnikiem wyboru jest kolor i styl mebli. Do modnej restauracji w stylu loftowym czy industrialnym jest szeroki wybór krzeseł na nogach z galwanizowanej stali i z siedziskami z drewna. Nowoczesne krzesła restauracyjne mogą być też wykonane z twardego plastiku w intensywnych kolorach – będą wyróżnikiem Twojego punktu gastronomicznego. Natomiast ponadczasowym wyborem są białe, czarne i naturalnie drewniane siedziska, które łatwo dopasować do aktualnego wystroju wnętrza. Możesz też wybrać krzesła tapicerowane, ale koniecznie upewnij się, czy materiały są odporne na plamy i czy tapicerka nadaje się do chemicznego prania.

Lekkie krzesła restauracyjne do sztaplowania

Nie wiesz, ile dokładnie potrzebujesz krzeseł do restauracji lub potrzebujesz kilku dodatkowych siedzisk na specjalne okazje? Dobrym rozwiązaniem jest wybór krzeseł, które można sztaplować, czyli układać jedno na drugim. Nie zajmą dużo miejsca w kantorku czy innym miejscu do przechowywanie, gdy będą składowane w jednym pionie.

Krzesło restauracyjne to ważny element wystroju i mebel, który ma zapewniać gościom wygodę. Krzesło może mieć prosty design, ale nie warto oszczędzać na jakości – mebel będzie intensywnie eksploatowany, co jest szybko widoczne na krzesłach budżetowych.

Zobacz inne artykuły

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *