restauracja nine`s lewandowski

Architektura „Nine`s” Roberta Lewadowskiego – wnętrza i design

Proszę dodaj 5 gwiazdek

Jak zaprojektowano restaurację „Nine`s”?

 O tym, jak stworzyć kultowy lokal sygnowany przez międzynarodową gwiazdę, a jednocześnie
nie wpaść w pułapkę wykreowania „świątyni” lub „kapliczki” i w dodatku poradzić sobie
z odbywającą się jednocześnie przebudową całego budynku – opowiadają architekci z 370 Studio. To oni podjęli się zaprojektowania restauracji Roberta Lewandowskiego w zabytkowych wnętrzach rewitalizowanego kompleksu Warszawskich Browarów na Woli.

Projekt restauracji Lewandowskiego w Kompleksie Warszawskich Browarów na Woli

Nazwa „Nine’s” odnosi się do numeru 9, z którym gra Robert Lewandowski. On też jest patronem otwartego w 2021 roku lokalu i jednym z jego właścicieli. Niewtajemniczonych, czyli takich, którzy nie rozszyfrowali związku „dziewiątki” z polskim strzelcem o światowej sławie, oświeca mural usytuowany przy wejściu z podobizną Lewandowskiego oraz jego autografem.

Projekt budowlany i projekt wnętrz wykonało 370 Studio (Katarzyna Westrych-Pavy, Anna Śliwka, Michał Miszkurka). Ta sama pracownia architektoniczna zaprojektowała też większość mebli (m.in. zabudowę baru, stoliki,  pomocniki kelnerskie, regały dekoracyjno-magazynowe). Podjęła się  również koordynacji branżowej.

 

Wytyczne od klientów (czyli Lewandowskiego i spółki) były  jasne:  ma powstać Sports Bar z prawdziwego zdarzenia, bo takiego w Warszawie  brakuje. Lokal powinien jednak nadawać się nie tylko na głośne celebrowanie przez kibiców sportowych emocji, czy spotkania starych przyjaciół i ich rozmowy o życiu przy piwie. Ma być dobrym miejscem również dla rodzin z dziećmi, pracowników pobliskich biur i biznesmenów zapraszających kontrahentów na lunch połączony z robieniem interesów. Do atutów „Nine’s” muszą zaliczać się super jedzenie oraz ciekawy design.

Realizacja zlecenia stanowiła dla architektów spore wyzwanie z kilku przyczyn. – Projekt sygnowany przez osobę znaną wymaga wyważonego podejścia i odpowiedniej strategii działania.  Łatwo tu wpaść w pułapkę patosu i zrobić „świątynię”. W naszym kraju popularnością przebija Lewandowskiego chyba jedynie papież – przyznaje Anna Śliwka z 370 Studio. Jak więc poradzić sobie z tworzeniem miejsca kultowego już w zamyśle, nierozłącznie związanego z człowiekiem, który osiągnął status nie tylko celebryty, ale wręcz legendy? – Kluczem jest dobre zdefiniowanie wartości mających reprezentować projekt, a także pogłębiona analiza kwestii dla kogo przeznaczona jest owa marka i jak ma współgrać z osobami ją firmującymi. Gdy znamy już środki, którymi dysponujemy i wiemy dokładnie w jakich granicach się poruszamy, możemy rozpocząć urzeczywistnianie pomysłu.


 wyjaśnia architektka.

Tworzenie „Nine’s” wymagało współpracy specjalistów z kilku dziedzin: architektury, designu, public relation, grafiki, gastronomii oraz marketingu. – To jak ciągłe dopasowywanie puzzli, by wszystko razem zagrało harmonijnie i stworzyło spójną całość – wspomina Katarzyna Westrych – Pavy.

Nine`s – Galeria

Wykorzystane zdjęcia: materiały prasowe, Aleksandra Miszkurka, proj. 370 Studio

Restauracja w stylu industrial vintage

Najpierw szukano odpowiedniej lokalizacji. Wybór padł na wybudowaną w XIX wieku pięciokondygnacyjną Warzelnię, która wchodzi w skład rewitalizowanego od 2017 roku kompleksu Browarów Warszawskich na Woli. W przypadku „Nine’s” dużym wyzwaniem dla architektów była więc nie tylko sława Lewandowskiego, ale samo planowanie lokalu gastronomicznego w zabytkowym wielopiętrowym budynku. Należało idealnie połączyć ze sobą wiele aspektów: logistykę przygotowania i wydawania dań, podział stref klienta i obsługi, instalacje, obowiązujące przepisy…


Priorytetem była wysoka jakość potraw i sprawny operacyjnie lokal. Tworzenie gastronomii na kilku piętrach to zadanie karkołomne i kilka miesięcy zajęło nam samo ukształtowanie systemu optymalnie działających kuchni, wind, wydawek i barów. W dodatku  nasze prace nad projektem architektonicznym i projektem wnętrza pokrywały się czasowo z pracami renowacyjnymi nad samym budynkiem, co wymuszało konsultacje pomiędzy projektantami z różnych firm. W budynku nawet nie było jeszcze schodów czy dachu, gdy my już musieliśmy ustalać przebieg drogi obsługi restauracji.

wspomina Michał Miszkurka. Wszystko to sprawiło, że realizacja inwestycji trwała prawie trzy lata.  

 Ulubione miejsce

„Nine’s” zajmuje w zabytkowej Warzelni 1400 metrów kwadratowych i rozpościera się aż na czterech piętrach. Lokal podzielono na odrębne strefy, właśnie według kondygnacji. Najniżej, na poziomie -1, mieści się Sports Bar. Centralnym punktem pomieszczenia jest tu, inspirowany areną sportową w Madison Square Garden, ośmiokątny bar z telebimami, otoczony siedziskami przypominającymi trybuny dla widzów. Architektom udało się sprowadzić w tym celu używane krzesełka stadionowe z całego świata, co stworzyło niepowtarzalny nastrój. Telewizory rozmieszczone zostały również w innych miejscach lokalu, nie tylko w ośmiokątnym centrum. Dzięki temu co najmniej 115 osób na raz może śledzić w „Nine’s Sports Bar” transmisje z rozgrywek rozmaitych dyscyplin sportowych (OK, najczęściej są to mecze piłki nożnej). 

Drugie i trzecie piętro przeznaczono na restaurację, która swoim wystrojem również nawiązuje do sportu, ale jest miejscem spotkań nie tylko fanów i kibiców. Zaprasza każdego, kto lubi ciekawy design i dobre jedzenie.

Wykorzystane zdjęcia: materiały prasowe, Aleksandra Miszkurka, proj. 370 Studio

Zobacz inne artykuły

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *