Bvlgari w Bangkoku

Projekt luksusowego sklepu Bvlgari w Bangkoku – oniemiejesz!

Projekt elewacji Bvlgari w Bangkoku

Bangkok to niezwykłe miejsce, gdzie przeogromna bieda graniczy z miejscami pełnymi luksusu. Jedna z najbardziej prestiżowych włoskich marek biżuterii Bvlgarii zleciła zaprojektowanie fasady sklepu projektantom z MVRDV do sklepu w Bangkoku. Co z tego wyszło? To elewacja lśniących katakumb dedykowanych życiu i rozpuście połączonych ze świetlnym teatrem. Projekt z pewnością ciekawy i zaskakujący.

Zlecenie projektu Bvlgarii dla MVRDV

Zlokalizowany w domu towarowym IconSiam – jednym z największych centrów handlowych w Azji – projekt jest drugim z serii fasad zaprojektowanych przez MVRDV dla luksusowej marki, po sklepie w Kuala Lumpur, który został otwarty w 2018 roku.

Sklep w Bangkoku został otwarty w zeszłym roku. MVRDV otrzymało zadanie ponownego przemyślenia projektów elewacji dla nowych sklepów Bvlgari, dodając współczesny akcent do ich klasycznego wizerunku. Włoska marka od ponad wieku jest synonimem przepychu i kreatywności, inspirowanej ponadczasowym pięknem sztuki rzymskiej. Biorąc to dziedzictwo za punkt wyjścia, projekty czerpały inspirację z portali i charakterystycznych gzymsów pierwszego sklepu Bvlgari w Rzymie, zlokalizowanego przy Via dei Condotti od 1905 roku. Forma tego gzymsu stała się motywem, który został opracowany wspólny wątek na fasadach Bvlgari, rozmieszczony w różnych kombinacjach, które pozwoliły eksperymentować z asymetrycznymi wzorami i innowacyjnymi materiałami.

 

 

Jak wygląda projekt elewacji sklepu Bvlgarii?

W sklepie w IconSiam cechą definiującą jest elegancja, wyróżniająca się wśród innych luksusowych marek w ekskluzywnej części galerii. Elewacja ze wzorem gzymsu jest wykończona mosiądzem połączonym z różnymi rodzajami szkła, co daje złocisty efekt i tworzy uderzające wrażenie dla odwiedzających wchodzących po ruchomych schodach centrum handlowego, które kończą się bezpośrednio przed sklepem Bvlgari. Okna mają różne kolory i stopnie przezroczystości, dostosowane do funkcji za nimi: na parterze przezroczyste szyby tworzą witryny sklepowe, podczas gdy na dwóch poziomach powyżej nieprzezroczyste okna są strategicznie rozmieszczone, aby umożliwić odwiedzającym salon VIP na najwyższym piętrze ich prywatność. Subtelne oświetlenie otaczające każde okno podkreśla produkty sklepu i tła w charakterystycznym dla Bvlgari kolorze szafranu.

Dzięki temu projektowi wnosimy rzymską radość do życia w Bangkoku. Pracujemy jednocześnie w kilku sklepach Bvlgari, zawsze upewniając się, że jako podstawę używamy wysokiej jakości materiałów, takich jak kamień naturalny, barwione szkło, miedź i złoto. Chociaż wszystkie projekty będą unikalne dla ich lokalizacji, każdy będzie miał odrębny podpis Bvlgari.

komentuje partner założyciel MVRDV, Jacob van Rijs.

Pierwszy flagowy sklep Bvlgari z fasadą zaprojektowaną przez MVRDV został otwarty w Kuala Lumpur w 2018 roku. W projekcie wykorzystano unikalny materiał: beton skrzyżowany złotymi, przezroczystymi żyłami żywicy. Materiał ten sprawia wrażenie marmuru, a żyły rozświetlają się w nocy, aby zapewnić całkiem inny wygląd.

Źródło: materiały prasowe MVRDV, Photo: Ketsiree Wongwan

Artykuły dla Ciebie

None found

 

Dodaj komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.