Nowoczesny dom ze starego – Fusion House – Australia

nowoczesny dom ze starego

Nowoczesny dom ze starego – Fusion House – Australia – Dankor Architecture

Mamy okazję zaprezentować bardzo ciekawy projekt wprost z australijskiego studia architektonicznego Dankor Architecture. Charakterystyczność projektu wynika z przekształcenia oryginalnego budynku z lat 70. w nowoczesną rezydencję. Mimo że stara część została całkowicie zmieniona, warto przyglądnąć się projektowi, jego dynamice oraz jego realizacji i wykonania – jakości jaką za sobą niesie. Nowoczesny dom ze starego – Fusion House.

Zaprojektowanie proponowanego rozszerzenia z trzema sypialniami do rezydencji w Brighton stanowiło kluczowe wyzwanie: jak zaadaptować oryginalny projekt z lat 70., jednocześnie tworząc odważną, nowoczesną formę.

Architekci o takim połączeniu opowiadali:

Sukces projektu, jak sądziliśmy, leży w naszej zdolności do wykorzystania tego wrodzonego napięcia między starym i nowym. Ramy koncepcyjne, które doprowadziły do powstania formy, miały na celu wyrażenie kolizji między.

Pochylone ściany fasad zostały zaprojektowane tak, aby przypominały uderzenie tektoniczne, które wprowadziło nowy dodatek oraz dynamikę obiektu. Wewnątrz, istniejąca podłoga ze względu na kąty ostre, zyskała całkiem nowy charakter, drewniane wykończenia ścian narzucono na okładzinę tynkową, a nowe listwy sufitowe schowano głęboko w istniejącym suficie. Okładzina z czarnobrązowego drewna użyta w elewacji została przeniesiona również do wnętrza.

Ogólny klimat domu to dynamiczny ruch – fasada jest nachylona pod kątem do starej części budynku i odsuwa się od pierwotnej bryły. Ideą stojącą za rozszerzeniem jednopiętrowego budynku z cegły z lat 70.z trzema sypialniami do apartamentu o dość skomplikowanym planie, było przyjęcie oryginalnego projektu przy jednoczesnym stworzeniu odważnej nowej, współczesnej formy. Architekci chcieli stworzyć napięcie pomiędzy “starym i stałym”, a proponowanym “nowym i dodatkowym”.
Aby zbudować napięcie między oryginalną budową formy, a nowym przedłużeniem, architekci zaprojektowali i usytuowali pod kątem deski okładzinowe z drewna, rozcinając otynkowane ściany z lat 70. XX wieku. Listwy drewniane na suficie i ścianach wewnętrznych skontrastowały białe monochromatyczne wnętrze pierwotnego mieszkania.
Wreszcie, stworzono płynne przejście między wnętrzem a zewnętrzem. W tym celu zaprojektowano wnękowe drzwi przesuwne, które zakotwiczono w elewację i otwarto każdą sypialnię bezpośrednio na podwórko, co daje niezwykły efekt przestrzeni.

Projekt stworzony został przez Dankor Architecture z Australii.

 

 

Śledź nas i bądź na bierząco!
 

Skomentuj na Facebooku