Centrum Nauki

Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie – wiemy jak będzie wyglądać!

Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie – Konkurs architektoniczny

Do 2022 roku powstanie Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie. Decyzja o założeniu takiego miejsca powstała na bazie popularności podobnych miejsc. Z pewnością będzie konkurencją dla Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. W związku z tym zorganizowano konkurs architektoniczny, który w I kwartale tego roku rozstrzygnięto.

Zobacz 2 najciekawsze projekty na Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie!

Działka znajduje się na terenie jednym z największych, otwartych przestrzeni Krakowa, mieści się między osiedlami Czyżyny, a Nową Hutą. Przestrzeń ta służy do przewietrzenia miasta i posiada kilka linii widokowych. Charakteryzuje się walorami przyrodniczymi i widokowymi. Nieopodal znajduje się Muzeum Lotnictwa i pasa startowego. Bardzo ciekawe otoczenie, wpasowanie w jego kontekst jest kluczowe w projektach.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki

Drugie miejsce zajęła pracownia architektoniczna AIM STUDIO,  gdzie cała idea wypłynęła właśnie z poszanowania historii i lokalnej tradycji miejsca. Charakterystyczny zielony, pochyły dach sięgający ziemi nawiązuje do terenów zielonych. Zaprojektowany by móc wykorzystać przestrzeń w celach rekreacyjnych. Natomiast sama forma budynku ma przywodzić na myśl skrzydła dawnych samolotów. Podróżując drogą powietrzną przez Małopolskę widzimy rozległe, podłużne pola. Ich kolory zmieniają się w zależności od pory roku i związane są z zagospodarowaniem trójpolowym. Było to inspiracją dla architektów podczas projektowania budynku.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki

Forma budynku jest pochylnią, od góry całą zieloną, a elewacje z niewielkimi podłużnymi oknami mają perforowaną strukturę, pełną ażurów, półprzeźroczystą i częściowo abstrakcyjną. Patrząc z dołu, transparentna fasada z punktami świetlnymi przypomina kod binarny (odniesienie do Towarzystwa Matematycznego), a cały budynek jest jakby wyrastający z ziemi klif, co nawiązuje do geologii Małopolski.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki

Konstrukcja opiera się przede wszystkim na żelbecie, słupowych-belkach i kratownicach. Bryła miałaby być skierowana w stronę południową, a na dachu zlokalizowane byłyby panele fotowoltaiczne.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki

 

Pierwsze miejsce Heinle, Wischer und Partner Architekci – Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie

Wygrany projekt biura Heinle, Wischer und Partner Architekci jest bardzo zbliżony do projektu AIM Studio. Swoim wyglądem również może przypominać (a nawet ma) startujący samolot. W założeniu liczyło się także dopasowanie do otoczenia i poszanowanie jego tradycji. W tym wypadku ten element był kluczowy.

Mat. prasowe – Heinle, Wischer und Partner Architekci – wygrany projekt na Małopolskie Centrum Nauki

Bryła budynku w tym projekcie również jakby wychodzi z ziemi, przypominając pochylnię. Prawie cały dach ma być pokryty zielenią. Obiekt będzie założony na planie trójkąta.

Mat. prasowe – Heinle, Wischer und Partner Architekci – wygrany projekt na Małopolskie Centrum Nauki

W uzasadnieniu wyboru zwycięskiego projektu przeczytać można „Dynamika pryzmatycznej formy buduje kulminacje przestrzenne w miejscach oferujących najbardziej interesujące widoki z uwagi na możliwe imprezy w sąsiedztwie zabytkowego pasa”. Jest to część dość filozoficzna, a typowa argumentacja to powściągliwość formy, uwzględnienie rozwiązań ekologicznych i podział na czytelne strefy.

Mat. prasowe – Heinle, Wischer und Partner Architekci – wygrany projekt na Małopolskie Centrum Nauki

Wygrany projekt jest ciekawy, choć bardzo zbliżony do drugiego miejsca. Rzeczywiście zdecydowano się na większą wstrzemięźliwość architektoniczną – mniej powiązań, skupienie się głównie na nawiązaniu do pobliskiego lotniska oraz bardziej spokojna bryła.

Projekt ma zostać zrealizowany do 2022 roku i przewidziany na niego budżet to prawie 100 milionów. Obiekt znajdzie się przy ulicy Bora-Komorowskiego, a działka ma powierzchnię 4 hektarów.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *