Ma艂opolskie Centrum Nauki w Krakowie – wiemy jak b臋dzie wygl膮da膰!

Centrum Nauki

Konkurs architektoniczny na Ma艂opolskie Centrum Nauki w Krakowie rozstrzygni臋to!

Do 2022 roku powstanie Ma艂opolskie Centrum Nauki w Krakowie. Decyzja o za艂o偶eniu takiego miejsca powsta艂a na bazie popularno艣ci podobnych miejsc. Z pewno艣ci膮 b臋dzie konkurencj膮 dla Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. W zwi膮zku z tym zorganizowano konkurs architektoniczny, kt贸ry w I kwartale tego roku rozstrzygni臋to.

Zobacz 2 najciekawsze projekty na Ma艂opolskie Centrum Nauki w Krakowie!

Dzia艂ka znajduje si臋 na terenie jednym z najwi臋kszych, otwartych przestrzeni Krakowa, mie艣ci si臋 mi臋dzy osiedlami Czy偶yny, a Now膮 Hut膮. Przestrze艅 ta s艂u偶y do przewietrzenia miasta i posiada kilka linii widokowych. Charakteryzuje si臋 walorami przyrodniczymi i widokowymi. Nieopodal znajduje si臋 Muzeum Lotnictwa i pasa startowego. Bardzo ciekawe otoczenie, wpasowanie w jego kontekst jest kluczowe w projektach.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Ma艂opolskie Centrum Nauki

Drugie miejsce zaj臋艂a pracownia architektoniczna AIM STUDIO,聽聽gdzie ca艂a idea wyp艂yn臋艂a w艂a艣nie z poszanowania historii i lokalnej tradycji miejsca. Charakterystyczny zielony, pochy艂y dach si臋gaj膮cy ziemi nawi膮zuje do teren贸w zielonych. Zaprojektowany by m贸c wykorzysta膰 przestrze艅 w celach rekreacyjnych. Natomiast sama forma budynku ma przywodzi膰 na my艣l skrzyd艂a dawnych samolot贸w. Podr贸偶uj膮c drog膮 powietrzn膮 przez Ma艂opolsk臋 widzimy rozleg艂e, pod艂u偶ne pola. Ich kolory zmieniaj膮 si臋 w zale偶no艣ci od pory roku i zwi膮zane s膮 z zagospodarowaniem tr贸jpolowym. By艂o to inspiracj膮 dla architekt贸w podczas projektowania budynku.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Ma艂opolskie Centrum Nauki

Forma budynku jest pochylni膮, od g贸ry ca艂膮 zielon膮, a elewacje z niewielkimi pod艂u偶nymi oknami maj膮 perforowan膮 struktur臋, pe艂n膮 a偶ur贸w, p贸艂prze藕roczyst膮 i cz臋艣ciowo abstrakcyjn膮. Patrz膮c z do艂u, transparentna fasada z punktami 艣wietlnymi przypomina kod binarny (odniesienie do Towarzystwa Matematycznego), a ca艂y budynek jest jakby wyrastaj膮cy z ziemi klif, co nawi膮zuje do geologii Ma艂opolski.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Ma艂opolskie Centrum Nauki

Konstrukcja opiera si臋 przede wszystkim na 偶elbecie, s艂upowych-belkach i kratownicach. Bry艂a mia艂aby by膰 skierowana w stron臋 po艂udniow膮, a na dachu zlokalizowane by艂yby panele fotowoltaiczne.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Ma艂opolskie Centrum Nauki
Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Ma艂opolskie Centrum Nauki

 

Nast臋pna strona

艢led藕 nas i b膮d藕 na bie偶膮co!

Skomentuj na Facebooku

Author: budynkowo.pl