Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie – wiemy jak będzie wyglądać!

Centrum Nauki

Konkurs architektoniczny na Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie rozstrzygnięto!

Do 2022 roku powstanie Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie. Decyzja o założeniu takiego miejsca powstała na bazie popularności podobnych miejsc. Z pewnością będzie konkurencją dla Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. W związku z tym zorganizowano konkurs architektoniczny, który w I kwartale tego roku rozstrzygnięto.

Zobacz 2 najciekawsze projekty na Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie!

Działka znajduje się na terenie jednym z największych, otwartych przestrzeni Krakowa, mieści się między osiedlami Czyżyny, a Nową Hutą. Przestrzeń ta służy do przewietrzenia miasta i posiada kilka linii widokowych. Charakteryzuje się walorami przyrodniczymi i widokowymi. Nieopodal znajduje się Muzeum Lotnictwa i pasa startowego. Bardzo ciekawe otoczenie, wpasowanie w jego kontekst jest kluczowe w projektach.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki

Drugie miejsce zajęła pracownia architektoniczna AIM STUDIO,  gdzie cała idea wypłynęła właśnie z poszanowania historii i lokalnej tradycji miejsca. Charakterystyczny zielony, pochyły dach sięgający ziemi nawiązuje do terenów zielonych. Zaprojektowany by móc wykorzystać przestrzeń w celach rekreacyjnych. Natomiast sama forma budynku ma przywodzić na myśl skrzydła dawnych samolotów. Podróżując drogą powietrzną przez Małopolskę widzimy rozległe, podłużne pola. Ich kolory zmieniają się w zależności od pory roku i związane są z zagospodarowaniem trójpolowym. Było to inspiracją dla architektów podczas projektowania budynku.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki

Forma budynku jest pochylnią, od góry całą zieloną, a elewacje z niewielkimi podłużnymi oknami mają perforowaną strukturę, pełną ażurów, półprzeźroczystą i częściowo abstrakcyjną. Patrząc z dołu, transparentna fasada z punktami świetlnymi przypomina kod binarny (odniesienie do Towarzystwa Matematycznego), a cały budynek jest jakby wyrastający z ziemi klif, co nawiązuje do geologii Małopolski.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki

Konstrukcja opiera się przede wszystkim na żelbecie, słupowych-belkach i kratownicach. Bryła miałaby być skierowana w stronę południową, a na dachu zlokalizowane byłyby panele fotowoltaiczne.

Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki
Mat. prasowe – AIM STUDIO – II miejsce w konkursie na Małopolskie Centrum Nauki

 

Następna strona